Tarta/quiche z kurkami

Uwielbiam tarty, słodkie, słone, są super pomysłem na obiad, deser, kolację. Sama forma też zawsze wywołuje „wow” u niejednego gościa. A skoro teraz sezon na kurki, nie pozostaje nic innego niz zabrać się do roboty 😁 

Ciasto na tartę jest bez glutenu i bez laktozy. Natomiast sama masa z lenistwa jest już z laktozą, ale wystarczy wymienić śmietanę na jogurt grecki bez laktozy i osiągniemy 100% bezlaktozowości ☺️ 

Składniki na kruche ciasto:

– 200 g mąki (u mnie miks mąki owsianej bezglutenowej, kukurydzianej i ryżowej) 

– 100 g masła bez laktozy 

– 1 jajko 

– sól 

– kilka łyżek letniego mleka do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. 

W misce zgniatamy razem mąkę, masło i jajko, soląc ciasto. Pod koniec dodajemy po trochę mleko aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasto wkładam do woreczka i wrzucam do zamrażarki na ok 30 minut. 

Piekarnik nagrzewam do 190°. Formę na tatę natłuszczam masłem, wklejam ciastem dno i boki. Ciasto nakłuwam widelcem, wstawiam do piekarnika na ok 12-15 minut, do podopiecznia się. 

Masa śmietanowa z kurkami: 

– 200 g kurek

– cebula

– ząbek czosnku (lub więcej, jeśli jesteście wielkimi fanami czosnku) 

– 200 ml śmietany 18%

– 200 ml jogurtu naturalnego 

– 3 jajka

– 100 g sera żółtego 

-łyżeczka mąki kukurydzianej

– sól, pieprz, gałka muszkatołowa  do smaku 

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle/oleju. Kurki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do podsmażonej cebuli, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Kurki puszczą wodę, więc podsmażamy je tak długo, aż płyn nie odparuje (ok. 10 minut) uważając przy tym żeby ich nie spalić. Doprawiam solą i pieprzem. 

W misce obok mieszamy masę śmietanową: wrzucam śmietanę, jogurt, wbijam jajka, ser kroję drobno, dodaję mąkę, masę doprawiam. 

Na podopieczny spód wylewam masę, następnie rozkładam nadzienie kurkowe. Polecam dodać do tarty pomidorki koktajlowe, koniecznie przecięte w pół i ułożone środkiem do góry. Tak przygotowaną tartę/quiche zapiekam jeszcze 35-45 minut aż do ścięcia się masy śmietanowej. 

Smacznego! 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s