Kokosanki daktylowe 

Dziś testowałam przepis wygrzebany od Eweliny na-zdrowie.tv. Kokosanki są ekspresowe, o ile wcześniej namoczymy daktyle. 

Składniki:

– 140 g daktyki

– 3/4 szklanki wrzątku 

– 3/4 szklanki płatków jaglanych

– 3/4 szklanki wiórek kokosowych

Daktyle zalewamy wrzątkiem, na ok 30-60 minut, aż zmiękną. Następnie wodę i daktyle blenduję w wysokim naczyniu. Wszystkie składniki umieszczam w misce, mieszam. Piekarnik nastawiam na ok 170-180°. Blachę wykładam papierem do pieczenia, z masy formuję kulki i splaszczam – z podanej porcji wyszło mi 20 ciasteczek. Ciastka piekę ok 20 – 25 minut w zależności od indywidualnych preferencji i możliwości piekarnika – ja sprawdzałam spód ciasteczek, żeby się nie spaliły. Gotowe są słodkie, lekko wilgotne w środku. 

Dodaj komentarz