Dziś testowałam przepis wygrzebany od Eweliny na-zdrowie.tv. Kokosanki są ekspresowe, o ile wcześniej namoczymy daktyle.
Składniki:
– 140 g daktyki
– 3/4 szklanki wrzątku
– 3/4 szklanki płatków jaglanych
– 3/4 szklanki wiórek kokosowych
Daktyle zalewamy wrzątkiem, na ok 30-60 minut, aż zmiękną. Następnie wodę i daktyle blenduję w wysokim naczyniu. Wszystkie składniki umieszczam w misce, mieszam. Piekarnik nastawiam na ok 170-180°. Blachę wykładam papierem do pieczenia, z masy formuję kulki i splaszczam – z podanej porcji wyszło mi 20 ciasteczek. Ciastka piekę ok 20 – 25 minut w zależności od indywidualnych preferencji i możliwości piekarnika – ja sprawdzałam spód ciasteczek, żeby się nie spaliły. Gotowe są słodkie, lekko wilgotne w środku.