Z racji odstawienia produktów przetworzonych, oraz tych z dużą ilością cukru, węglowodanów prostych, dużo testuję w kuchni. Mąkę pszenną zamieniłam na inne: owsianą, orkiszową, kokosową, gryczaną, cukier na etytrol i testuję. Dziś babka owsiana która wyszła naprawdę smacznie! Jest błyskawiczna w przygotowaniu, składa się z kilku składników.
Składniki:
– 200 ml oleju rzepakowego (4/5 szklanki)
– 2/3 szklanki erytrolu (lub inny cukier)
– 4 duże jajka
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– 3 szklanki mąki owsianej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ewentualnie można dodać wybrany aromat lub skórkę z cytryny
Jajka ucieramy w misie miksera z erytrolem na puch. Cienką stróżką wlewamy olej, cały czas miksując. Następnie dodajemy szklankę jogurtu i powoli łyżka po łyżce wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i ewentualne dodatki.
Ciasto pieczemy w długiej keksówce, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką owsianą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok 40-50 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto już nie jest surowe. Wierzch będzie mocno wypieczony.